KAMP // KIŞ KAMPINDA DİZEL ISITICI
kampBiz genelde yaz aylarında kamp yapan bir çiftiz. Ama kış kamplarını da merak ediyoruz. Bu merak bize biraz pahalıya patladı diyebiliriz 😀
Kış kampının vazgeçilmezi Dizel ısıtıcıdan fiyatlar daha da artmadan 2800 liraya bir tane aldık. Tabi sürekli fiyat değişiminden şu an fiyatı 3500 lira olmuş bile.
Almış olduğumuz Dizel ısıtıcı, halk dilinde webasto;
Bizim tercihimiz El tipi ısıtıcıydı...
El tipi taşınabilir almamızın sebebi hem çadırda hem bahçede belki de ileride karavanımızda kullanmak için tercih ettik diyebiliriz. Biz tanıdığımız karavan malzemesi satan bir abimizden aldık. Webesten diye bir markanın ısıtıcısı. Bu tip dizel ısıtıcılar genelde Çin malı oluyor. Tabi daha kalitelileri de var. Webasto, eberspacher markalar bu konunun uzman markaları diyebiliriz.
Dizel ısıtıcının kullanımından bahsedeceğim; Dizel ısıtıcıda 1 tane egzoz çıkışı 1 tane temiz hava emiş hortumu 1 tane sıcak hava çıkışı var.
Bunlardan en önemlisi egzoz çıkışı, zehirli gazlar bulunduğu için mutlaka dış ortama verilmelidir. Egzoz çıkışı yüksek sıcaklılara ulaşmaktadır. Bu sebeple ısıtıcıyı koyduğunuz yer bu noktada önemli. Ateş alabilecek, eriyecek şeyler bu boruya değmemeli.
Temiz hava emiş ortamı bulunduğunuz ortamda ki havayı emse de olur. Kesinlikle egzoz borusu ile aynı yerden hava çekmemeli.
Sıcak hava çıkışı için 1 metrelik mesafeli bir boru geliyor. Bu çok yeterli olmayacaktır. Isıya dayanıklı hortum alabilirsiniz.
Dizel Isıtıcı için ENERJİ
Dizel ısıtıcımız 12v olduğu için bir akü almamız gerekliydi. İşin en zor kısmı da bu. Nasıl bir akü alacaktık?
Bunun için bir çok araştırma yaptık. Kuru tip akü, jel akü, motor aküsü, 75 amper, 100 amper gibi bir çok paradoks vardı. Kimisi jel akü almamız gerektiğini söylüyor. Kimisi de kuru tip alsanız olur diyor fakat net bir şekilde bilgi ve deneme yoktu.
Öncelikle arkadaşımızın 35 amperlik elektrikli bisiklet aküsünü aldık. Aküyü full doldurduk. Fakat bir türlü sıcak havayı alamadık. Sürekli E-01 hatasını veriyordu. Bu aküden öğrendiğimiz dizel ısıtıcı başlangıçta çalışırken 10v altına indiği zaman kendini kapatıyor olması. Zaten en çok enerjiyi de ilk başlangıçta çekiyor. Bu gibi bir durumda da E-01 hatasını veriyor.
Daha sonra Akücü Samet ile tanıştık ve bizim 100 amperlik bir jel aküye ihtiyacımız olduğunu bununla çok rahat edeceğimizi söyledi. Bizde yeni fakat eski tarihli 100 amperlik sprenter marka jel akü aldık. Dizel ısıtıcıyı buna bağladıktan sonra sıcak havaya ulaşmış olduk:)
Dizel ısıtıcının elektrik bağlantıları gerçekten önemli eğer kablolar ince ise yine sıkıntı yaratabilmekte. İlle 100 amperlik bir akü olması şart değil fakat ilk açılışta 10v altına düşürmeyecek bir aküye ihtiyacınız var.
DİZEL ISITICI YAKIT/ELEKTRİK TÜKETİMİ
Bizim dizel ısıtıcımız 5kw'lık ama çadır içinde o kadar gücünü kullanmadık. En düşük kw'da(1,7) 10 saat çalıştırdığımızda yaklaşık 1,5-2 litre mazot tüketimi oldu. Akümüz de 12,7V'da çalışmaya başlamıştı. 10 saat sonunda 12,4'e düştü. Yani özet olarak çadır için çok fazla tüketim yok diyebiliriz.
Bu arada dizel ısıtıcıyı gece -15 dereceye kadar denemiş olduk...